Zapraszam do mojej Świątyni! Oprowadzę Was po mojej kuchni i przepisach moich jak i wypróbowanych z książek oraz innych stron internetowych. Życzę udanych wypieków jak i gotowania wspaniałych potraw. Zapraszam również do wypróbowania jak i dzielenia się spostrzeżeniami na temat przepisów :) Pozdrawiam serdecznie - Joanna
sobota, 30 listopada 2013
Brownie z kremem z kaszy manny i sosem żurawinowym
Składniki jak na Brownie z płatkami jaglanymi.
Jedyna różnica to orzechy migdałowe, zamiast orzechów ziemnych solonych, oraz aromat waniliowy zamiast pomarańczowego. No i oczywiście odrobina mniej cukru.
Składniki na krem z kaszy manny:
- 1 szklanka mleka 3,2 %
- 2 łyzki kaszy manny
- 2 łyżki cukru
- 0,5 szklanki śmietany kremówki 30%
-
Sos żurawinowy:
- 1 słoik żurawiny
- 1/4 szklanki wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1,5 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- odrobina wody do rozpuszczenia mąki
Przygotowujemy ciasto wg przepisu. Pieczemy na termoobiegu aby z wierzchu zrobiła się skorupka, należy ją zdjąć i rozkruszyć, przyda się do końcowego posypania ciasta.
Po ostygnięciu przygotowujemy krem.
Kaszę manną przegotowujeemy z gorącym mlekiem, dodajemy 2 łyzki cukru.
Studzimy.
Między czasie ubijamy kremówkę, dodajemy do ostudzonej kaszy manny.
Żurawinę wykładamy do rondelka, zalewamy wodą, zagotowujemy.
Dodajemy cukier i sok z cytryny.
Zagęszczamy mąką ziemniaczaną
Na ciasto nakładamy masę z kaszy manny, następnie sos żurawinowy.
Wierzch posypujemy skruszałą skorupką po upieczeniu ciasta, jeżeli nam się taka nie zrobi, mozna posypać kakao.
Smacznego :-)
.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Dziękuję, polecam spróbować :-)
OdpowiedzUsuń