wtorek, 19 listopada 2013

Karkówka duszona w kapuście



Jedno z moich ulubionych jesienno-zimowych dań.
Zresztą, co tu dużo mówić, uwielbiam połączenie kiszonej kapusty z jabłkami i suszonymi śliwkami.
Karkówkę można podać z ziemniakami jak i z kopytkami, czy innymi kluskami, byle na słono ;-)
Podsmażona a następnie duszona w kapuście, jest delikatna, kruchutka, soczysta, po prostu rozpływa się w ustach. Zresztą sprawdźcie sami :-)

Składniki:
- 0,5 kg karkówki wieprzowej
- 200 g boczku wędzonego lub parzonego
- 0,5 kg kapusty kiszonej
- 100 g suszonych śliwek bez pestek
- 4 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 3 jabłka
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- majeranek
- ziele angielskie
- liść laurowy

Kapustę kiszoną można przepłukać wodą( ja tego nie robiłam), drobno siekamy.
Boczek i cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju.
Dodajemy kapustę, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem.
Jabłka obieramy, kroimy w cząstki i usuwamy gniazda nasienne. Dodajemy do kapusty razem ze śliwkami.
Na koniec przyprawiamy pieprzem, majerankiem, zielem angielskim i liściem laurowym.

Karkówkę kroimy na plastry, tak jak na kotlety. Wyciskamy czosnek, wcieramy w mięso, oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na oleju do uzyskania złotego koloru.

Druga metoda, możemy zrobić marynatę z oleju, czosnku, soli i pieprzu.
Nacieramy kotlety i smażymy bez tłuszczu na patelni grillowej.
Mięso zostawiamy na chwilę na talerzu aby odpoczęło.

Następnie usmażoną karkówkę przekładamy do kapusty,  aby smaki równomiernie połączyły się, najlepiej odłożyć trochę kapusty z garnka, i przekładać na zmianę, kapusta, mięso, kapusta, mięso.
U góry ma być kapusta, ma przykryć równomiernie mięso aby ładnie się udusiło.

Dusimy pod przykryciem ok 1 godziny.

Tutaj podane z ziemniakami puree przybranymi świeżym majerankiem.



Polecam serdecznie to danie !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz