poniedziałek, 11 listopada 2013

Szybka domowa pizza bez wyrastania na ziołowym spodzie


 W moim domu od zawsze była pieczona pizza. Przeważnie tradycyjnie, pieczarki, cebula, ser, ketchup.
Moja Mama piekła jednak pizzę na grubym spodzie, natomiast z Mężem lubimy cienki spód.
Tak więc powstał troszkę zmodyfikowany przepis, który ma swoje źródło w książce "ABC Sztuki Kulinarnej - Przez żołądek do serca".

Ciasto:
- 1 szklanka* mąki pszennej (ok. 140 g)
- 10 g świeżych drożdży
- ok. 1/2 szklanki letniej wody
- 1/2 łyżki oliwy
- łyżeczka soli
- szczypta cukru
- zioła ( oregano, bazylia)

sos:
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- zioła prowansalskie
- oliwa
- koncentrat pomidorowy
- sól, pieprz, cukier do smaku

dodatki:
- pieczarki, ok. 6-7 szt
- boczek parzony, ok. 4 plastry
- 1/2 cebuli
- papryka czerwona i żółta
- mozzarella
- oregano suszone

Najpierw przygotowujemy sos. Cebulę i czosnek kroimy bardzo drobno, podsmażamy na oliwie, aż będą szkliste.
Dodajemy koncentrat pomidorowy, 1/2  małego słoiczka, podlewamy trochę wody, aby delikatnie rozrzedzić sos.
Nastepnie doprawiamy, solą, pieprzem, cukrem ( sos nie może być zbyt kwaśny) oraz oregano,.
Zostawiamy do ostudzenia.

 Drożdże ze szczyptą cukru i mąki, rozprowadzamy wodą, wlewamy do miski z mąką z dodatkiem oleju, soli i oregano. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie.
Spód od tortownicy o średnicy 30cm smarujemy oliwą i wykładamy na nią ciasto, wałkujemy, na brzegach formujemy wałeczki. nakłuwamy ciasto. Możemy je już również naciąć nożem lub radełkiem na trójkąty.

Ciasto smarujemy sosem, kładziemy dodatki w kolejności: pieczarki  pokrojone w plasterki, cebulka i boczek w kosteczkę, paprykę czerwoną i żółtą w drobne paseczki.
Mozarellę trzemy na tarce o grubych oczkach, dodajemy ok 1 łyżkę oregano, mieszamy z serem.

Pizzę wstawiamy do nagrzanego do 200 st piekarnika,.
Najpierw pieczemy ok. 5-7 minut bez sera na termoobiegu (może być bez), a następnie posypujemy serem z oregano i podpiekamy jeszcze ok 10 minut ( pieczenia nastawione na góra - dół).

Smacznego !


Pizzę możemy piec również na dużej blasze od piekarnika, wtedy ciasto musimy zrobić z podwójnej porcji.
Dodatki oczywiście mogą być różne, wszystko zależy od naszej inwencji.


* u mnie szklanka ma zawsze 250 ml

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz