wtorek, 12 listopada 2013

Wątróbka wieprzowa w sosie z jabłkami


Najpyszniejszą wątróbkę, jaką kiedykolwiek jadłam, robiła moja śp. Ciocia Hala.
Sos był rewelacyjny a dodatek jabłek sprawiał, że nadał mu wyjątkowy smak.
Starałam się odtworzyć przepis, jaki pamiętam z dzieciństwa i myślę, że udało mi się ;-)

Składniki na danioe dla 4 osób ( na dwa dni ;) ):

- ok 1 kg wątróbki wieprzowej
- 3 średnie cebule
- 1 duże jabłko lub 2 mniejsze
- sól, pieprz, majeranek
- ziele angielskie i liść laurowy
- mąka do obtoczenia
- woda
- olej do smażenia

Wątróbkę myjemy, kroimy na kawałki, obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor.
Nie solimy ! Wątróbka wtedy zrobi się twarda.

Następnie dusimy cebulę do miękkości, dodajemy pokrojone w drobną kostkę jabłka i jeszcze chwilę smażymy.
Cebulę z jabłkiem dodajemy do wątróbki, zalewamy wodą tak, aby wszystko przykryła.
Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości i wytworzenia się sosu.

Pod koniec dodajemy ziele angielskie, liść laurowy a także sól, pieprz oraz majeranek do smaku.

Podajemy z ziemniakami puree oraz surówką z kiszonej kapusty.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz