Najpyszniejszą wątróbkę, jaką kiedykolwiek jadłam, robiła moja śp. Ciocia Hala.
Sos był rewelacyjny a dodatek jabłek sprawiał, że nadał mu wyjątkowy smak.
Starałam się odtworzyć przepis, jaki pamiętam z dzieciństwa i myślę, że udało mi się ;-)
Składniki na danioe dla 4 osób ( na dwa dni ;) ):
- ok 1 kg wątróbki wieprzowej
- 3 średnie cebule
- 1 duże jabłko lub 2 mniejsze
- sól, pieprz, majeranek
- ziele angielskie i liść laurowy
- mąka do obtoczenia
- woda
- olej do smażenia
Wątróbkę myjemy, kroimy na kawałki, obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor.
Nie solimy ! Wątróbka wtedy zrobi się twarda.
Następnie dusimy cebulę do miękkości, dodajemy pokrojone w drobną kostkę jabłka i jeszcze chwilę smażymy.
Cebulę z jabłkiem dodajemy do wątróbki, zalewamy wodą tak, aby wszystko przykryła.
Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości i wytworzenia się sosu.
Pod koniec dodajemy ziele angielskie, liść laurowy a także sól, pieprz oraz majeranek do smaku.
Podajemy z ziemniakami puree oraz surówką z kiszonej kapusty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz