poniedziałek, 14 października 2013

Kotleciki mielone pod ziemniaczaną kołderką



Przepis jest banalnie prosty na kotlety mielone w odmienionej formie.
Tutaj i mięso i ziemniaki pieką się w jednym czasie, wystarczy zrobić surówkę i obiad jak znalazł :-)

Składniki na ok 4 porcje:
- 500g mięsa mielonego (wieprzowe lub  drobiowe)
- 1 bułka
- 1 jajko
- sól, pieprz, vegeta(ja daję przyprawę naturalną, którą kupuję na rynku, gdyż nie zawiera  glutaminianu sodu), zioła prowansalskie
- natka pietruszki
- 200g sera żółtego
- 1kg ziemniaków
- 400ml śmietany kremówki(wystarczy 30%)
- 2 płaskie łyżeczki musztardy

Bułkę moczymy w wodzie lub mleku przez 10 minut i dobrze odciskamy.
Mięso mieszamy z bułką, musztardą, jajkiem, vegetą i posiekaną natką pietruszki.
Z masy mięsnej formujemy owalne kotlety i układamy je na natłuszczonej olejem blasze(takiej jak od piekarnika)
Ser kroimy w średniej grubości paski i wciskamy w srodek każdego kotleta.


Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki rozrzucamy dookoła kotletów.
Doprawiamy je solą, pieprzem i vegetą.
Polewamy śmietanką a na wierzch sypiemy zioła prowansalskie.




A tak wygląda danie już upieczone:


Życzę smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz