Zapraszam do mojej Świątyni! Oprowadzę Was po mojej kuchni i przepisach moich jak i wypróbowanych z książek oraz innych stron internetowych. Życzę udanych wypieków jak i gotowania wspaniałych potraw. Zapraszam również do wypróbowania jak i dzielenia się spostrzeżeniami na temat przepisów :) Pozdrawiam serdecznie - Joanna
poniedziałek, 14 października 2013
Kotleciki mielone pod ziemniaczaną kołderką
Przepis jest banalnie prosty na kotlety mielone w odmienionej formie.
Tutaj i mięso i ziemniaki pieką się w jednym czasie, wystarczy zrobić surówkę i obiad jak znalazł :-)
Składniki na ok 4 porcje:
- 500g mięsa mielonego (wieprzowe lub drobiowe)
- 1 bułka
- 1 jajko
- sól, pieprz, vegeta(ja daję przyprawę naturalną, którą kupuję na rynku, gdyż nie zawiera glutaminianu sodu), zioła prowansalskie
- natka pietruszki
- 200g sera żółtego
- 1kg ziemniaków
- 400ml śmietany kremówki(wystarczy 30%)
- 2 płaskie łyżeczki musztardy
Bułkę moczymy w wodzie lub mleku przez 10 minut i dobrze odciskamy.
Mięso mieszamy z bułką, musztardą, jajkiem, vegetą i posiekaną natką pietruszki.
Z masy mięsnej formujemy owalne kotlety i układamy je na natłuszczonej olejem blasze(takiej jak od piekarnika)
Ser kroimy w średniej grubości paski i wciskamy w srodek każdego kotleta.
Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki rozrzucamy dookoła kotletów.
Doprawiamy je solą, pieprzem i vegetą.
Polewamy śmietanką a na wierzch sypiemy zioła prowansalskie.
A tak wygląda danie już upieczone:
Życzę smacznego !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz