sobota, 30 listopada 2013

Brownie z kremem z kaszy manny i sosem żurawinowym



Składniki jak na Brownie z płatkami jaglanymi.
Jedyna różnica to orzechy migdałowe, zamiast orzechów ziemnych solonych, oraz aromat waniliowy zamiast pomarańczowego. No i oczywiście odrobina mniej cukru.

Składniki na krem z kaszy manny:
- 1 szklanka mleka 3,2 %
- 2 łyzki kaszy manny
- 2 łyżki cukru
- 0,5 szklanki śmietany kremówki 30%
-

Sos żurawinowy:
- 1 słoik żurawiny
- 1/4 szklanki wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1,5 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- odrobina wody do rozpuszczenia mąki


Przygotowujemy ciasto wg przepisu. Pieczemy na termoobiegu aby z wierzchu zrobiła się skorupka, należy ją zdjąć i rozkruszyć, przyda się do końcowego  posypania ciasta.
Po ostygnięciu przygotowujemy krem.
Kaszę manną przegotowujeemy z gorącym mlekiem, dodajemy 2 łyzki cukru.
Studzimy.
Między czasie ubijamy kremówkę, dodajemy do ostudzonej kaszy manny.

Żurawinę wykładamy do rondelka, zalewamy wodą, zagotowujemy.
Dodajemy cukier i sok z cytryny.
Zagęszczamy mąką ziemniaczaną


Na ciasto nakładamy masę z kaszy manny, następnie sos żurawinowy.
Wierzch posypujemy skruszałą skorupką po upieczeniu ciasta, jeżeli nam się taka nie zrobi, mozna posypać kakao.


Smacznego :-)


.

2 komentarze: