niedziela, 17 listopada 2013

Brownie z płatkami jaglanymi


Lubicie naszego polskiego Murzynka ???
Jeśli tak, to to ciasto jest własnie dla Was !
Pochodzące z Ameryki Brownie, bardzo podobne smakiem do Murzynka, jest  w smaku cięższe i bardziej wilgotne, mocno czekoladowe.
Połączenie orzechów, żurawiny, kokosu, rodzynek oraz gorzkiej czekolady nadaje  ciastu niesamowity  smak a olejek pomarańczowy, ciekawy aromat.

Ciasto najlepiej smakuje świeżo po upieczeniu, zajadaliśmy jeszcze lekko ciepłe. Wtedy jest bardziej wilgotne, a o to własnie w nim chodzi.

Co tu dużo pisać, ciasto rozpływa się w ustach !!! Do tego szklanka mleka lub kawa...

Zachęcam Was bardzo serdecznie do wypróbowania tego przepisu, nie będziecie żałować.
Ciasto w dodatku bardzo szybko się przygotowuje.
Jak dla mnie idealne !

Podaję składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 4 całe jajka
- 1 szklanka cukru trzcinowego ( można zastąpić białym cukrem, ale zmieni on troszkę smak ciasta)
- 1 łyżka olejku pomarańczowego (można dać trochę mniej)
- 3 łyżki płatków jaglanych
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 2 łyżki rodzynek
- 5 łyżek wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki solonych orzeszków ziemnych
- 3/4 szklanki mąki pszennej

Czekoladę łamiemy na kostki, podgrzewamy z masłem w rondelku aż do momentu całkowitego roztopienia. Pilnujemy aby masy nie zagotować.

Orzeszki ziemne rozdrabniamy w blenderze.
Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym, dodajemy olejek pomarańczowy oraz lekko ostudzona czekoladę.
Miksujemy.
Wszystkie suche składniki mieszamy razem ( żurawina, rodzynki, kokos, mąka, płatki jaglane, orzeszki ziemne) i dodajemy do masy czekoladowo-jajecznej. Miksujemy ponownie.

Ciasto wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25 x 35 cm).
Pieczemy w nagrzanym do 200 st piekarniku przez ok. 20 minut.

Podajemy pokrojone na kwadraty.


Smacznego !

Szybkie ciasta - edycja Jesień 2013 . Akcja ŻURAWINOWA!

2 komentarze:

  1. Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji kulinarnej! Na moim blogu znajdziesz przepis na brownie z kaszy jaglanej - polecam! Pozdrawiam z Doliny smaków!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dolino smaków, dziękuję za odwiedziny.
    Brownie już widziałam i w niedługim czasie mam zamiar je wypróbować :-)
    Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń