Zapraszam do mojej Świątyni! Oprowadzę Was po mojej kuchni i przepisach moich jak i wypróbowanych z książek oraz innych stron internetowych. Życzę udanych wypieków jak i gotowania wspaniałych potraw. Zapraszam również do wypróbowania jak i dzielenia się spostrzeżeniami na temat przepisów :) Pozdrawiam serdecznie - Joanna
czwartek, 14 listopada 2013
Napoleonka z sosem żurawinowym
Rozpływająca się w ustach, mega pyszna a zarazem szybka do zrobienia Napoleonka!
Pomysł z sosem żurawinowym podpatrzyłam u mistrzyni cukiernictwa, Anny Olson, smak ten to był strzał w dziesiątkę.
Krem patissiere zastąpiłam ubitą kremówką z mascarpone i odrobiną cukru pudru, sos żurawinowy natomiast zrobiłam z mojej żurawiny w słoiczkach.
Moja Rodzinka zajadała się tym, polecam !
Składniki na ok. 8-10 szt:
- 1 płat gotowego ciasata francuskiego lub przyrządzonego samodzielnie
- 1 serek mascarpone
- 250ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
- ok 1-2 łyżek cukru pudru
- 1 słoiczek żurawiny
- 1/4 szklanki wody
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w minimalnej ilości wody
- opcjonalnie, jeśli wolicie cukier do osłodzenia żurawiny ( nie dawałam)
- cukier puder do posypania
Schłodzone ciasto francuskie dzielimy na 8-10 części( prostokątów). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy kratką z piekarnika i pieczemy ok 10-20 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, do zezłocenia. Gdyby ciasto francuskie dotykało kratki, to ją zdejmujemy, aby ciasto w nią nie wrosło i nie pozostawiło śladów ( metoda Marthy Stewart).
Następnie żurawinę gotujemy z wodą, dodajemy rozpuszczoną w minimalnej ilości wody mąkę ziemniaczaną i mieszamy do momentu, gdy sos zrobi się przezroczysty. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki, a do smaku cukier, jeśli wolicie bardziej słodką napoleonkę.
Między czasie ubijamy kremówkę. Gdy będzie sztywna, dodajemy mascarpone i 2 łyżki cukru pudru.
Prostokąty z ciasta francuskiego kroimy na połowę, nakładamy lub wyciskamy szprycą śmietanę z mascarpone i polewamy sosem żurawinowym.
Nakładamy drugą połowę ciastka, na wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Gotowe ! Życzę smacznego !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo fajny i szybki przepis :) I to połączenie z żurawiną... musiało być naprawdę boskie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję Candy :)
OdpowiedzUsuńTak, dzięki żurawinie Napoleonka nie jest ani mdła, ani za słodka.
A przepis na prawdę szybki, polecam :)