wtorek, 24 grudnia 2013

Kluski z makiem mojej Babci

Przepyszne, przepełnione makiem, bakaliami, miodem, ciężko się od nich oderwać !

Te kluseczki zawsze na Wigilię robiła moja śp. Babcia Wandzia.
W tym roku, gdy zrobiłyśmy je z moją  Mamą, miałyśmy problem aby się od nich oderwać ;-)  trzeba było robić drugi raz !

Bardzo proste danie, którego nie powinno zabraknąć na wigilijnym stole.

Składniki:
- 250 g mąki
- 1 jajko
- 3 łyżki wody

Masa makowa
- 1 szklanka maku
- 3/4 szklanki mleka
- 4 łyżki posiekanych migdałów
- 3 łyżki miodu
- po 3 łyżki rodzynek i posiekanych orzechów
- 1-2 łyżki pokrojonej smażonej skórki pomarańczowej
- 3-4 łyżki słodkiej śmietany
- ekstrakt waniliowy

Z podanych składników, zagniatamy ciasto i wałkujemy na  grubość 5mm, podsypując mąką.
Kluski kroimy o długości 2-3 cm lub  na kwadraciki.
Wrzucamy na gotującą wodę.
Gotujemy do miękkości, wyjmujemy i płuczemy letnią wodą.
Mak płuczemy, zalewamy wrzącym mlekiem, odstawiamy na godzinę do napęcznienia. Zlewamy mleko i 2-3 razy mielimy.
Do maku dodajemy bakalie, wlewamy miód, śmietanę i chwilę podgrzewamy, mieszając. Łączymy z kluseczkami. Można sobie ułatwić i kupić gotowe łazanki oraz masę makową. Jednak co swojskie, to swojskie, całkiem inaczej smakuje, o niebo lepiej !



Smacznego !

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz