Zapraszam do mojej Świątyni! Oprowadzę Was po mojej kuchni i przepisach moich jak i wypróbowanych z książek oraz innych stron internetowych. Życzę udanych wypieków jak i gotowania wspaniałych potraw. Zapraszam również do wypróbowania jak i dzielenia się spostrzeżeniami na temat przepisów :) Pozdrawiam serdecznie - Joanna
niedziela, 8 grudnia 2013
Kruche cytrynowe gwiazdki 3D
W mojej kuchni zrobiło się świątecznie, a to dlatego, że zostało już niewiele czasu do Bożego Narodzenia.
W dodatku spadł śnieg i klimat coraz bardziej mi się udziela, gdybym mogła, stałaby już udekorowana choinka, ale Mąż mnie trochę powstrzymuje, uświadamiając, że to trochę za wcześnie ;-)
Przepis znalazłam w gazetce "Ciasta za grosik" i muszę serdecznie Wam polecić, bo ciastka wyszły fantastyczne.
Kruche ciasto rewelacyjnie się wyrabia, mięciutkie jak plastelina(nawet po schłodzeniu) , nie stwarza żadnych problemów.
Ciastka pięknie pachną cytrynowo z nutą wanilii.
I co dla mnie ważne, nie dodaje się do nich żadnych spulchniaczy, tak więc upiekłam dodatkowo pojedyncze sztuki dla mojego 10-miesięcznego synka, który zajada je z wielkim apetytem ;-)
Gwiazdki 3D to już moja inwencja, którą podpatrzyłam u Dorotki z Moje Wypieki ;-)
Efekt... sami zobaczcie !
Składniki:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- szczypta soli
- skórka otarta z 1 cytryny
- sok z połowy cytryny( dodałam od siebie)
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego (dałam od siebie)
- 150 g masła
- 1 3/4 szklanki mąki
- 3 żółtka
Lukier cytrynowy:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny ( więcej lub mniej w zależności jaki gęsty ma być lukier)
Cukier z masłem ucieramy na puszystą masę.
Dodajemy skórkę z cytryny startą na drobnych oczkach, sok z cytryny, aromat waniliowy, szczyptę soli i żółtka. Ucieramy.
Następnie dodajemy mąkę i zagniatamy jednolite, gładkie ciasto.
Formujemy w kulę i odstawiamy do schłodzenia na 30 minut do lodówki (wstawiłam na 15 minut do zamrażalnika).
Na podsypanym mąką blacie lub stolnicy, wałkujemy ciasto na grubość ok 0,5cm..
Wycinamy gwiazdki a następnie nacinamy je na środku, jak na zdjęciu.
Pojedyncze gwiazdki pieczemy na blasze ok 10 minut w temperaturze ok 180 st.
Następnie nakładamy gwiazdki na siebie wycięciami, jeśli są za cienkie, trzeba delikatnie naciąć nożem, najlepiej podpiec kilka ciastek i sprawdzić jaki rozmiar nacięcia będzie pasował.
Ciastka z każdej strony smarujemy pędzelkiem cytrynowym lukrem, także przy nacięciach, dzięki lukrowaniu będą się lepiej trzymać.
Polecam serdecznie te ciasteczka, mogą być doskonałym dodatkiem na prezent gwiazdkowy !
Przepis dodaję do akcji:
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
super pomysł, ja sama uwielbiam ciacha :) i foremki wszelkie
OdpowiedzUsuńMarto, polecam te ciastka, nie dość, że są smaczne, to jeszcze bardzo szynko się je robi :-)
OdpowiedzUsuń