niedziela, 29 grudnia 2013

Paszteciki z kapustą i grzybami



Paszteciki robię już od dawna na Wigilię jak i na Sylwestra, jeszcze nie zdarzyło mi się abym nie miała na nie zamówienia na przełomową noc kończącą Stary a zaczynającą Nowy Rok ;-)
Jest to wspaniała przekąska dla gości, obojętnie, czy będziemy siedzieć w domu wspólnie z Rodziną, czy wyjdziemy na imprezę domową do przyjaciół.

Z tego przepisu wyjdzie Wam ok. 50 pasztecików, z duużą ilością farszu.

Składniki na ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki (ja używam tortowej)
- 50 g drożdży
- 2 jajka
- szczypta soli
- ok. 125 ml  mleka
- 125 g masła
- ok. 1 łyżka cukru

Składniki na farsz:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 50g grzybów suszonych (najlepiej, podgrzybki lub prawdziwki)
- 2 cebule
- olej
- 2 duże jabłka
- 100g śliwek suszonych
- pieprz, sól
- 2 łyżki majeranku suszonego
- 100ml czerwonego półsłodkiego wina (może być też półwytrawne)

Wyrabiamy ciasto drożdżowe. Wsypujemy mąkę do miski. Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku + cukier..
Mąkę mieszamy najpierw z jajami, powoli dolewamy rozczyn z drożdży  i dalej mieszamy, wyrabiamy, do tego wlać rozpuszczone ostudzone masło.
Zawsze do każdego ciasta dodaję szczyptę soli.
Tak wyrobione ciasto, lekko  podsypujemy z wierzchu mąką, przykrywamy ściereczką i  odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.

Między czasie przygotowujemy farsz.
Kiszoną kapustę kroimy, wrzucamy do garnka, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem na małym ogniu.
W tym czasie cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju aż zrobi się szklista, dodajemy namoczone wcześniej( ok 1godz) , pokrojone w paski grzyby, podsmażamy i dodajemy do kapusty.
Następnie dodajemy obrane i pokrojone w większą kostkę jabłka oraz pokrojone w paski śliwki suszone.
Dusimy pod przykryciem ok 10 minut.
Dodajemy pieprz, sól i 2 łyżki majeranku do smaku.
Zalewamy czerwonym winem ii gotujemy jeszcze chwilę, aż alkohol odparuje.

Następnie wałkujemy podłużne, nie za cienkie paski, nakładamy wzdłuż farsz i zawijamy w rulonik.
Kroimy w prostokąty o długości 5-6cm. Wszystkie smarujemy rozbełtanym jajkiem z mlekiem.
Pieczemy w nagrzanym do 200st piekarniku przez ok. 30 minut.
Podajemy najlepiej z czerwonym barszczem.


Moje uwagi:
- Paszteciki można spokojnie zrobić wcześniej i zamrozić.
- Paszteciki można posypać sezamem, tak jak w moim przypadku

 


Polecam serdecznie !

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz