czwartek, 17 października 2013

Chleb z prażonymi płatkami owsianymi - na zakwasie



Z okazji dzisiejszego Światowego Dnia Chleba (World Bread Day), postanowiłam wypróbować wreszcie nowy przepis na chleb na zakwasie.
Przyznam się szczerze, że ostatnio przez sytuację losową, całkowicie zapomniałam, że to dzisiaj, tak więc w szukaniu kierowałam się przepisem, który będzie w miarę szybki i nie będzie wymagał przygotowania zaczynu dnia poprzedniego.

Ale do rzeczy, chleb ma cienką chrupiącą skórkę i niesamowicie orzechowy smak, który zawdzięcza prażonym płatkom owsianym.
Pasuje idealnie do sera, wędlin jak i dżemu, czy miodu.
Przepis zaczerpnęłam z blogu Dorotki, która polecając na swojej stronie, zachęciła mnie do próby upieczenia go.

Wygląd pozostaje jeszcze trochę do życzenia, ale dopiero później doczytałam, ze chleb trzeba kilka razy założyć, aby nie rozlewał się na boki ;) Tak więc nie wyszedł zbyt wysoki, ale mimo wszystko smaczny :-)
Przepis jest bardzo prosty, ciasto nie sprawia problemów, trzeba tylko wszystko robić wg. przepisu.


Składniki na 2 mniejsze bochenki lub 1 duży:
- 120g aktywnego xakwasu żytniego
- 450g mąki pszennej (może być typ 550)
- 150g mąki pełnoziarnistej - pszennej lub orkiszowej ( ja dałam pszenną razową typ 2000)
- 15g świeżych drożdży lub 7g suchych drożdży
- 450g wody
- 1lub 2 łyżeczki golden syrupu (ja dałam miód)
- 1 łyżka soli
- 40g płatków owsianych

Najpierw na suchej patelni prażymy płatki owsiane na złoty kolor i odstawiamy do wystygnięcia. Trzeba co chwilę mieszać, gdyż szybko się przypalają.

Z drożdży, wody odlanej z ilości podanej w przepisie  i odrobiny mąki robimy rozczyn.
Następnie mieszamy zakwas wraz z ciepłą wodą., dodajemy drożdże, obie mąki oraz miód.
Wszystko miksujemy mikserem z hakiem przez ok 7-8 minut (można wyrabiać ręcznie ale znacznie dłużej to trwa.Odkładamy na 10 minut aby ciasto odpoczęło. Po małej przerwie dodajemy sól oraz płatki owsiane i miksujemy kolejne 5 minut.

Ciasto odkładamy do wysmarowanej oliwą miski i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabiamy,formujemy 2 mniejsze lub 1 więszy bochenek i wykładamy do oprószonych mąką koszyków lub natłuszczonych i obsypanych otrębami owsianymi 2 keksówek o wymiarach 23x13 cm. Zostawiamy do kolejnego wyrośnięcia  w ciepłym miejscu (ok. 1-2 godziny).

Piekarnik rozgrzewamy do 250st, wstawiamy naczynie żaroodporne wypełnione do połowy wodą.
Chleb ostrożnie przekładamy na rozgrzaną blachę lub kamień i od razu zmniejszamy temperaturę do 225 stopni.
Pieczemy ok 25- 30 minut ( w przypadku 1 bochenka o 5 minut dłużej ).
Po wyjęciu z piekarnika, chleb studzimy na kratce.


Polecam serdecznie ;-)


World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it!






3 komentarze:

  1. Love the rustic look of your loaf! Dziękujemy za udział w Dniu Chleba Świata 2013.

    OdpowiedzUsuń
  2. Na zakwasie chlebek jest zdecydowanie najlepszy ;) Też polecam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak, jednak co zakwas, to zakwas :)

    OdpowiedzUsuń