Zapraszam do mojej Świątyni! Oprowadzę Was po mojej kuchni i przepisach moich jak i wypróbowanych z książek oraz innych stron internetowych. Życzę udanych wypieków jak i gotowania wspaniałych potraw. Zapraszam również do wypróbowania jak i dzielenia się spostrzeżeniami na temat przepisów :) Pozdrawiam serdecznie - Joanna
środa, 30 października 2013
Dżem dyniowo-pomarańczowy z nutką imbiru
Po cieście dyniowym byłam dość sceptycznie nastawiona do dyni na słodko.
Jednak ten dżem jest absolutnie pyszny !Dynia idealnie współgra z pomarańczą, a ciekawego smaku nadaje również imbir. Przepis trafiony w dziesiątkę ;-)
Podaję składniki:
- 1 kg dyni
- 3 soczyste i niezbyt słodkie pomarańcze
- sok z 1 cytryny
- 0,5 kg cukru trzcinowego
- kawałek (około 2 cm) korzenia imbiru
-1,5 szklanki wody*
Dynię pestkujemy, kroimy na drobną kostkę. Gotujemy w szklance wody, na wolnym ogniu, przez około 20 minut. Pomarańcze obieramy, kroimy na drobną kostkę i dodajemy do gotującej się dyni. Skórki pomarańczy zachowujemy, odkrajamy białe gorzkie części i kroimy w paseczki. W rondelku gotujemy syrop z 0.5 szkl. wody i 2 łyżek cukru i wrzucamy do niego pokrojone w paski pomarańczowe skórki. Czekamy aż zmiękną (ok. 15 min). Ugotowane owoce rozgniatamy tłuczkiem. Dodajemy syrop ze skórkami, sok z cytryny i tarty imbir. Całość ponownie gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 min.
Polecam serdecznie ten przepis !!!
* - u mnie szklanka ma zawsze 250ml
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Dżemik z dyni smakuje przepysznie - z całego serca polecam!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakuje. Będę robić kolejną turę, bo prawie wszystkie słoiczki wydałam w prezencie ;-)
OdpowiedzUsuń