środa, 30 października 2013

Dżem dyniowo-pomarańczowy z nutką imbiru



Po cieście dyniowym byłam dość sceptycznie nastawiona do dyni na słodko.
Jednak ten dżem jest absolutnie pyszny !Dynia idealnie współgra z pomarańczą, a ciekawego smaku nadaje również imbir. Przepis trafiony w dziesiątkę ;-)

Podaję składniki:
- 1 kg dyni
- 3 soczyste i niezbyt słodkie pomarańcze
- sok z 1 cytryny
- 0,5 kg cukru trzcinowego
- kawałek (około 2 cm) korzenia imbiru
-1,5 szklanki wody*

Dynię pestkujemy, kroimy na drobną kostkę. Gotujemy w szklance wody, na wolnym ogniu, przez około 20 minut. Pomarańcze obieramy, kroimy na drobną kostkę i dodajemy do gotującej się dyni. Skórki pomarańczy zachowujemy, odkrajamy  białe gorzkie części i kroimy w paseczki. W rondelku gotujemy syrop z 0.5 szkl. wody i 2 łyżek cukru i wrzucamy do niego pokrojone w paski pomarańczowe skórki. Czekamy aż zmiękną (ok. 15 min). Ugotowane owoce rozgniatamy tłuczkiem. Dodajemy syrop ze skórkami, sok z cytryny i tarty imbir. Całość ponownie gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 min.

Polecam serdecznie ten przepis !!!



* - u mnie szklanka ma zawsze 250ml

2 komentarze:

  1. Dżemik z dyni smakuje przepysznie - z całego serca polecam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że smakuje. Będę robić kolejną turę, bo prawie wszystkie słoiczki wydałam w prezencie ;-)

    OdpowiedzUsuń