niedziela, 27 października 2013

Łazanki z kapustą i grzybami


Mój starszy synek jest ich wielkim fanem, jak również pierogów z kapustą i grzybami, pasztecików itp.
Łazanki najczęściej robimy na Święta Bożego Narodzenia, a szkoda...
Są przepyszne nie tylko w tej tradycyjnej formie lub z makiem, można tworzyć z nich inne ciekawe wariacje kulinarne ;-)

Podaję składniki na ok 5 osób:
- 1 opak makaronu łazanki
- 1kg kapusty kiszonej
- 50g grzybów suszonych (najlepiej, podgrzybki lub prawdziwki)
- 2 cebule
- olej
- 2 duże jabłka
- 100g śliwek suszonych
- pieprz, sól
-  2 łyżki majeranku suszonego
- 100ml czerwonego półsłodkiego wina (może być też półwytrawne)
- odrobina prawdziwego masła

Kiszoną kapustę kroimy, wrzucamy do garnka, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem na małym ogniu.
W tym czasie cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju aż zrobi się szklista, dodajemy namoczone wcześniej( ok 1godz) , pokrojone w paski grzyby, podsmażamy i dodajemy do kapusty.
Następnie dodajemy obrane i pokrojone w większą kostkę jabłka oraz pokrojone w paski śliwki suszone.
Dusimy pod przykryciem ok 10 minut.
Dodajemy pieprz, sól i 2 łyżki majeranku do smaku.
Zalewamy czerwonym winem ii gotujemy jeszcze chwilę, aż alkohol odparuje.


Gdy mamy już gotowy farsz, gotujemy makaron wg. przepisu na opakowaniu, a najlepiej trochę krócej aby był al dente.
Rozgrzewamy odrobinę masła na patelni, dodajemy makaron i kapustę, podsmażamy.
Masło nada fajnego posmaku naszym łazankom, pod warunkiem, że jest to prawdziwe masło z zawartością co najmniej 82% tłuszczu.

Podajemy posypane świeżą posiekaną pietruszką.



Smacznego !




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz