poniedziałek, 25 listopada 2013

Domowa przyprawa korzenna



Nie ma jak to własnej roboty przyprawa korzenna do piernika, pierniczków, bądź ciastek korzennych.
Nadaje o wiele lepszy smak i aromat naszym wypiekom a robi się ją niezwykle prosto.
Zawsze przygotowuję świeżą, nie trzymam zamkniętej w słoiku. Najlepszy aromat daje bezpośrednio po przygotowaniu.
Można zmielić składniki w młynku do kawy, aczkolwiek ja wolę tradycyjny moździerz ;-)

Podaję składniki na 13g przyprawy:
- 5g laski cynamonu
- 2 g mielonego imbiru
- 1g czarnego pieprzu w ziarnach
- 1g ziaren ziela angielskiego
- 1,5g całych goździków
- 1g gałki muszkatołowej (można kupić całą gałkę i zetrzeć ta tarce)
- 1,5g mielonego kardamonu ( ziarna kardamonu również można kupić w całości i zetrzeć najpierw na tarce)

Ziele angielskie, pieprz, cynamon, goździki, rozcieramy w moździerzu aż do uzyskania konsystencji proszku, następnie dodajemy resztę przypraw i mieszamy.
Możemy oczywiście zrobić większą ilość przyprawy  i przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku.
Ja osobiście wolę przygotować sobie świeżą przyprawę.

Taką ilość dodaję w całości do piernika staropolskiego.

Polecam !


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz