niedziela, 24 listopada 2013

Bigos z kresów


Kuchnia kresowa to kulinarna mieszanka potraw pochodzących z terenów ukraińskich, białoruskich, litewskich, itd...
Przed wojną tereny wschodnie należały do Polski.
Po zakończeniu II Wojny Światowej Polacy musieli opuścić te ziemie.
Mimo wszystko do dziś pozostała tradycja, także kulinarna.

Potrawy Kuchni kresowej były tanie, proste jak i wykwintne.
Jednak każda z nich miała za zadanie być bardzo treściwą.

Jako pierwszy chcę Wam przedstawić przepis na bigos z kresów.
Jest on gotowany  na kilku rodzajach mięs, ze świeżą kapustą.

Polecam  go na co dzień jak i na Święta, jest bardzo smaczny.


Składniki:
- 1 spora główka białej kapusty
- 1/2 kg kwaśnych jabłek (np. szara Reneta)
- sok cytryny ( nie dawałam)
- 2 średnie cebule
- ok 1kg mięsa ( karkówka wieprzowa, wołowina, żeberka wieprzowe, cielęcina w równych ilościach)
- do 300g kiełbasy myśliwskiej
- pęczek włoszczyzny ( dałam  3 marchwie, 1 pietruszkę, kawałek selera)
- 3 lub 4 łyżki smalcu
- liść laurowy
- ziele angielskie, ok 4 ziarenka
- ziarenka jałowca, ok 4 szt
- 1 łyżeczka ziarenek pieprzu
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego

 Do dużego garnka wkładamy wszystkie rodzaje mięsa w kawałku, włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec.
Zalewamy wodą, tak aby wszystkie składniki były przykryte i gotujemy ok 1 godziny na wolnym ogniu.

Gdy mięso będzie już miękkie, wyjmujemy je a bulion przecedzamy.
Do bulionu dodajemy poszatkowaną kapustę, dusimy ok. 20 min, następnie dodajemy jabłka i  gotujemy kolejne 20 minut.

W tym czasie podsmażamy na smalcu najpierw cebulę, potem dodajemy pokrojone mięso.

Po 40 minutach gotowania kapusty, dodajemy pokrojoną w plastry włoszczyznę, a następnie podsmażoną cebulę z mięsem oraz pokrojoną w kostkę kiełbasę myśliwską. Dusimy do miękkości pod przykryciem.

Na koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz koncentratem pomidorowym.

Bigos najlepiej smakuje na drugi dzień.


Smacznego !







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz