sobota, 30 listopada 2013

Krokiety z kapustą i grzybami



Farsz:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 30 g suszonych grzybów
- 1 duża cebula
- 1 jabłko
- 1,5 szklanki bulionu drobiowego (oczywiście na Wigilię bulion drobiowy zastępujemy warzywnym, aby potrawa była postna)
- ok. 0,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- majeranek
- 1 łyżeczka cukru ( lub odrobinę więcej, zależy jaka kwaśna jest kapusta)

Ciasto:
- 4 całe jajka
- spora szczypta soli
- 2 szklanki wody
- 1,5 szklanki mąki ( lub odrobinę więcej)
- olej do smarowania patelni

Dodatkowo do obtoczenia krokietów:
- jajka
- tarta bułka 
- sól, pieprz do smaku

Przygotowujemy farsz.
Kapustę kroimy, żeby była drobniejsza, gotujemy w bulionie aby zmiękła.
Dodajemy suszone grzyby.
Między czasie podsmażamy na odrobinie oleju cebulę pokrojoną w kostkę.
Gdy będzie już zeszklona, dodajemy jabłko pokrojone w drobną kostkę. Doprawiamy majerankiem.
Po przesmażeniu,  cebulę z jabłkiem dodajemy do kapusty. Przez chwilę dusimy.
Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem i podlewamy winem, gotujemy tak długo aż wino odparuje.
Ma pozostać smak.
Gotowe !

Ciasto jest bardzo proste, ma mieć konsystencję ciasta naleśnikowego.
Jajka, wodę i mąkę mieszamy jedynie rózgą, doprawiamy szczyptą soli.
Smażymy cienkie naleśniki, dzięki jajkom będą bardzo elastyczne i łatwo będą się zwijać ;-)

Na środek naleśnika nakładamy farsz z kapusty i grzybów, zawijamy tak jak gołąbki, czyli najpierw boki, a potem dół i rolujemy do góry.

Krokiety obtaczamy w jajku doprawionym solą i pieprzem oraz w tartej bułce.

Smacznego !


 

2 komentarze:

  1. Dziękuje za dodanie przepisu do akcji Wigilia. Proszę zmień bulion drobiowy na warzywny, wtedy potrawa bedzie postna.. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mysza, dzięki za uwagę, faktycznie na Wigilię dodaję bulion warzywny, ale normalnie daję drobiowy, wtedy kapusta ma całkiem inny smak, polecam spróbować poza postem.
    Pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń