sobota, 2 listopada 2013

Lekko skarmelizowane gruszki z polewą czekoladową i prażonymi migdałami


Bardzo prosty, szybki a przede wszystkim smaczny deser.
Moja inwencja, gdy Mąż zażyczył sobie coś słodkiego.
Soczyste, delikatnie słodkie gruszki  polane czekoladą z podprażonymi chrupiącymi migdałami to idealne połączenie !
Na podwieczorek w tygodniu, lub deser do kawy po niedzielnym obiedzie ;-)

Składniki na 3 porcje:
- 6 gruszek
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki cukru

Na polewę:
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- łyżeczka masła
- odrobina wody

- migdały do posypania


Gruszki obieramy, usuwamy pestki i kroimy w ćwiartki.
Rozpuszczamy masło na patelni, smażymy na nim gruszki, dosypujemy cukier. Smażymy aż sok z gruszek wyparuje i lekko się zezłocą. Wykładamy na talerz.

Przygotowujemy  polewę, czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej*, dodajemy łyżeczkę masła i trochę wody, polewa ma być lekko lejąca.

Podprażamy płatki migdałów na suchej patelni, zostawiamy do ostygnięcia.

Polewamy czekoladę na gruszki a następnie posypujemy prażonymi migdałami i gotowe !

Smacznego !

* kąpiel wodna polega na włożeniu mniejszego garnka z produktem do garnka większego wypełnionego gotującą się wodą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz