Bardzo prosty, szybki a przede wszystkim smaczny deser.
Moja inwencja, gdy Mąż zażyczył sobie coś słodkiego.
Soczyste, delikatnie słodkie gruszki polane czekoladą z podprażonymi chrupiącymi migdałami to idealne połączenie !
Na podwieczorek w tygodniu, lub deser do kawy po niedzielnym obiedzie ;-)
Składniki na 3 porcje:
- 6 gruszek
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki cukru
Na polewę:
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- łyżeczka masła
- odrobina wody
- migdały do posypania
Gruszki obieramy, usuwamy pestki i kroimy w ćwiartki.
Rozpuszczamy masło na patelni, smażymy na nim gruszki, dosypujemy cukier. Smażymy aż sok z gruszek wyparuje i lekko się zezłocą. Wykładamy na talerz.
Przygotowujemy polewę, czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej*, dodajemy łyżeczkę masła i trochę wody, polewa ma być lekko lejąca.
Podprażamy płatki migdałów na suchej patelni, zostawiamy do ostygnięcia.
Polewamy czekoladę na gruszki a następnie posypujemy prażonymi migdałami i gotowe !
Smacznego !
* kąpiel wodna polega na włożeniu mniejszego garnka z produktem do garnka większego wypełnionego gotującą się wodą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz