Zapraszam do mojej Świątyni! Oprowadzę Was po mojej kuchni i przepisach moich jak i wypróbowanych z książek oraz innych stron internetowych. Życzę udanych wypieków jak i gotowania wspaniałych potraw. Zapraszam również do wypróbowania jak i dzielenia się spostrzeżeniami na temat przepisów :) Pozdrawiam serdecznie - Joanna
niedziela, 3 listopada 2013
Chleb pszenno-żytni na piwie
Pierwszy chleb, który oprócz bułek, nie piekłam na zakwasie.
Zostało trochę piwa, którego mój Mąż nie wypił i postanowiłam je wykorzystać.
Chleb jest długo świeży, do kilku dni, ma ciekawy smak i bardzo szybko wyrasta.
Składniki na 1 bochenek:
- 7g suszonych drożdży lub 14g świeżych (robimy rozczyn)
- 2 szklanki* mąki pszennej
- 1 szklanka mąki żytniej typ 720 lub żytniej razowej typ 2000
- 1 łyżeczka soli (dałam odrobinę więcej|)
- 360 ml piwa (dałam ok. 340 ml)
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki miodu
- opcjonalnie kminek (pominęłam )
Mąkę, sól i drożdże dajemy do jednej miski.
Piwo z miodem i olejem podgrzewamy do temp. 54st, więcej nie.
Wszystkie składniki mieszamy mikserem z hakiem lub wyrabiamy ręcznie.
Zostawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość, u mnie trwało to ok 1 godz.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę, do koszyka lub keksówki i zostawiamy do kolejnego wyrośnięcia i podwojenia objętości( tym razem piekłam w keksówce wysmarowanej masłem i obsypanej otrębami pszennymi).
Piekarnik nagrzewamy do 175 st.Chleb pieczemy z parą przez ok pół godziny.
Chleb jest upieczony, jeśli postukany od spodu wydaje głuchy odgłos.
* szklanka ma u mnie zawsze 250ml.
Polecam !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
piekłam też kiedyś chleb na piwie-bardzo nam smakował
OdpowiedzUsuńTak, jest bardzo smaczny, a co najlepsze, dość długo świeży.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :-)
a to ciekawe! ;)
OdpowiedzUsuńChleba na piwie jeszcze nie piekłam... Ciekawa jestem bardzo jego smaku... Dużym plusem na pewno jest to, że zachowuje długo świeżość.
OdpowiedzUsuńJula G, przepis na prawdę prosty, pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńSzybkie Gotowanie, polecam, wypróbuj, chleb jest bardzo smaczny, no i właśnie ta świeżość, to rzadkość u chlebów pieczonych na drożdżach, czy innych spulchniaczach nie będących zakwasem ;-)
Pozdrawiam serdecznie !