niedziela, 22 grudnia 2013

Piernik staropolski



W zasadzie to już ostatni dzwonek na przygotowanie ciasta na piernik staropolski.
Na szczęście w moim przepisie z książki " Kuchnia polska dla każdego" napisane jest, iż ciasto ma leżakować 3 tygodnie, następnie pieczenie i jeszcze tydzień odpoczynku przed Świętami.
Także przygotowując dzisiaj to ciasto, idealnie wyczułam, ze będzie gotowe akurat na Wigilię ;-)
Piernik przygotowałam z domową przyprawą korzenną, gdzie przepis znajdziecie również na blogu.

Składniki:
- 500g miodu ( dałam lipowy)
- 1,5 szklanki cukru
- 1 kostka masła
- 1 kg mąki pszennej
- 3 całe jajka
- 3 płaskie łyzeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki mleka
- spora szczypta soli
- 13g domowej przyprawy korzennej lub 2 opak kupnej
- 1 łyżka kakao
- 0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich, migdałów
- 0,5 szklanki rodzynek
- 0,5 szklanki skórki pomarańczowej ( nie dawałam, gdyż mój Mąż nie lubi)

Do przełożenia:
- powidła śliwkowe

Miód, cukier i masło podgrzewamy, w garnku na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą a cukier roztopi.
Mąkę, jajka, sól oraz rozpuszczoną w mleku sodę, mieszamy.
Następnie dodajemy schłodzoną masę miodowo-maślaną.
Starannie wyrabiamy, a pod koniec wyrabiania dodajemy bakalie, przyprawę korzenną oraz łyżkę kakao.
Formujemy kulę i wkładamy ją do szklanego, emaliowanego lub ceramicznego naczynia.
Przykrywamy folią spożywczą i okrywamy wielokrotnie złożoną ściereczką.
Naczynie z ciastem odstawiamy na 3 tygodnie do lodówki.


Po 3 tygodniach...

W poniedziałek wyjęłam ciasto z lodówki, zobaczcie jak ładnie pociemniało !

 
Ciasto podzieliłam na 3 części rozwałkowane na grubość ok 0,5cm i upiekłam na prostokątnej blasze o wymiarach 39x26 cm.
Każdą część piekłam w 170 st przez ok 15 - 20 minut.
Piekłam z termoobiegiem.

Piernik podczas pieczenia mocno rośnie.

  
Blaty ciasta przełożyłam podgrzanymi powidłami śliwkowymi. Możecie również przełożyć marcepanem, marmoladą różaną lub owocową... 
Na blaty nakładamy papier do pieczenia i obciążamy ciasto, pozostawiamy przez ok 4 dni.

Następnie Ciasto możemy podzielić na 3 części, krojąc na szerokości, tak aby powstały 3 pierniki o wymiarach 13x26cm.


Wierzch możemy polać masą czekoladową:
- 100 g gorzkiej czekolady
- ok. 40 g masła


Masło roztapiamy w rondlu, następnie dodajemy posiekana czekoladę, zdejmujemy z palnika, czekamy aż czekolada się rozpuści i mieszamy.
Gdy masa lekko stężeje i przestygnie, możemy smarować ciasto.



Polecam serdecznie piernik staropolski, jest wyśmienity !




 

2 komentarze:

  1. 3 tygodnie chyba minęły..? Co dalej z piernikiem?

    OdpowiedzUsuń
  2. Piernik został upieczony w poniedziałek, wczoraj polany czekoladą ;-)

    OdpowiedzUsuń