środa, 18 grudnia 2013

Barszcz wigilijny


Tradycyjne danie wigilijne, bez którego co roku nie możemy się obejść.
Zresztą mój Mąż tak uwielbia barszcz, że gotuję go też i w ciągu roku ;-)

Do barszczu zawsze mamy dwa dodatki: uszka z grzybami lub paszteciki z kapustą i grzybami, które jeszcze w tym tygodniu również znajdą się na blogu.
W ten sposób każdy może sobie wybrać na co ma ochotę ;-)
Barszczu oczywiście gotujemy duży garnek, gdyż zawsze są chętni na "dokładkę" :-)

W tym roku chciałam ugotować na zakwasie buraczanym, ale niestety za późno się obudziłam, gdyż musi on się przerobić a potrzebuje na to tydzień czasu a Wigilia już coraz bliżej. W przyszłym roku na pewno będzie.

Podaję składniki:
- 1kg buraków
- 30 g suszonych grzybów
- 1 cebula
- olej
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- liść laurowy
- sok z 1 cytryny
- cukier
- sól
- pieprz
- majeranek (opcjonalnie)
- bulion warzywny, vegeta lub przyprawa naturalna

Grzyby myjemy i zalewamy zimną wodą, odstawiamy na kilka godzin, następnie gotujemy je w tej samej wodzie i odcedzamy.
Buraki obieramy, kroimy na drobną kostkę i dodajemy do wywaru grzybowego.
Cebulę podsmażamy na oleju, zeszkloną dodajemy do buraków, dodajemy tez przyprawy: ziele angielskie i liść laurowy.
Gotujemy tak długo aż buraki będą miękkie.
Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz cukrem. Ja dodaję również majeranek a także trochę bulionu warzywnego do smaku, wtedy barszcz jest idealny !


Barszcz podaję z uszkami:



Lub z pasztecikami z kapustą i grzybami.

Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz