Zapraszam do mojej Świątyni! Oprowadzę Was po mojej kuchni i przepisach moich jak i wypróbowanych z książek oraz innych stron internetowych. Życzę udanych wypieków jak i gotowania wspaniałych potraw. Zapraszam również do wypróbowania jak i dzielenia się spostrzeżeniami na temat przepisów :) Pozdrawiam serdecznie - Joanna
wtorek, 17 grudnia 2013
Bożonarodzeniowe cake pops piernikowe
No i przyszła kolej na cake pops.
Cake pops są to ciastka na patykach powstałe z kawałków różnych rodzajów ciast, czekoladowych, babek, biszkoptów, murzynków, pierników itp, połączonych kremem, osadzonych na patyczkach i udekorowanych wedle własnego uznania.
Zazwyczaj spotykam się z dodatkiem do cake pops w formie serka mascarpone i kremu czekoladowego.
Jednak do piernika zamiast serka idealnie pasowały mi powidła śliwkowe, które wraz z nutellą elegancko połączyły ciasto w kulki.
I wiecie co ? Przypominają mi w smaku bajaderki, brakuje tylko aromatu rumowego ;)
Zrobiłam dwa rodzaje, cake pops renifery oraz z kolorową posypką cukrową.
Na święta, dzieci dostaną je w prezencie, zamiast dawać kupne słodycze, będą zajadać cake pops ;)
Składniki na ok 25szt:
- 0,5 kg upieczonego ciasta na piernik
- 70 g kremu czekoladowego (nutella)
- 100-150 g powideł śliwkowych
- 200 g czekolady (100 mlecznej + 100 g gorzkiej)
- 1 łyżka masła
- 10 - 15 precelków
- posypka cukrowa
- czerwone draże (mogą to być m&m's, skittles lub lentilki)
- bardzo gęsty biały lukier ( z cukru pudru i wody), lub maluteńkie białe koraliki do oczu
- 25 patyczków do lizaków, lub drewnianych, np do szaszłyków ( ja takie dałam, musiałam przyciąć, żeby były krótsze).
Ciasto piernikowe siekamy blenderem z nożem tak długo aż będzie miało konsystencję mokrego piasku.
Ciasto łączymy z nutellą i powidłami śliwkowymi. Schładzamy przez ok. 15 minut w zamrażalniku.
Po tym czasie ciasto formujemy w kulki wielkości ok 3,5 cm i znów wkładamy na 15 minut do schłodzenia.
Rozpuszczamy czekoladę z 1 łyżką masła w kąpieli wodnej.
Zanurzamy końcówki patyczków i wbijamy do połowy w nasze kulki.
Znów schładzamy 15 minut.
Jeśli czekolada nam zbyt mocno zastygnie, to podgrzewamy ją lekko.
Cake pops obtaczamy w czekoladzie.
Część obsypujemy kolorową posypką.
Natomiast drugą część po obtoczeniu, nakładamy poroże z połamanych na pół precelków, a także przytwierdzamy za pomocą czekolady noski.
Koralikami lub lukrem robimy oczy, a nastepnie czekoladą źrenice.
Wykałaczką formowałam uśmiechy.
A tutaj jeszcze raz z posypką cukrową:
Polecam szczególnie dla dzieci, są przepyszne !
Uwagi:
Cake pops po przygotowaniu trzymamy w lodówce !
Do cake pops użyłam ciasta z piernika na ciemnym piwie.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
przeurocze :D dziękuję za udział w akcji :)
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie i pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńŚliczne są! :) Dzieciaki na pewno były zachwycone ;)
OdpowiedzUsuńCandy, dopiero będą ;-)
OdpowiedzUsuńCake pops dostaną dopiero na gwiazdkę razem z pierniczkami i kruchymi gwiazdkami 3D.
To taki słodki dodatek do prezentów, zamiast kupnych słodyczy :-)
Pozdrawiam !