Zapraszam do mojej Świątyni! Oprowadzę Was po mojej kuchni i przepisach moich jak i wypróbowanych z książek oraz innych stron internetowych. Życzę udanych wypieków jak i gotowania wspaniałych potraw. Zapraszam również do wypróbowania jak i dzielenia się spostrzeżeniami na temat przepisów :) Pozdrawiam serdecznie - Joanna
czwartek, 7 listopada 2013
Chrrrupiące ciasteczka owsiane z żurawiną
Ciasteczka są mega chrupiące, najlepiej smakują z ciepłym mlekiem, rozpływają się w ustach !
Moja rodzina je uwielbia i mogłaby pochłaniać tonami ;-)
Jestem troszkę spóźniona z wstawieniem tego przepisu, bo piekłam je już w zeszłym tygodniu dla dzieci w przedszkolu mojego synka.
Mimo to, smakują o każdej porze roku, dnia, więc nigdy nie jest za późno, aby je Wam pokazać ;-)
Składniki na 30 ciasteczek:
- 150g miękkiego masła
- 1/2 szklanki białego cukru (może być nawet 1/4 szklanka, jeśli nie lubicie zbyt słodkich ciastek)
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki pszennej razowej (zamiast tej mąki może być normalnie pszenna)
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 1/2 i trochę szklanki płatków owsianych górskich
- 1/2 opak. żurawiny suszonej
Masło ucieramy, ma być puszyste.
Pod koniec wsypujemy biały cukier i dalej miksujemy.Dodajemy cukier trzcinowy i miksujemy.
Dodajemy jajko i ponownie miksujemy.
W osobnej misce mieszamy suche składniki: oba rodzaje mąki, sodę, proszek do pieczenia, sól płatki owsiane oraz ekstrakt waniliowy.
Wszystkie te składniki dodajemy do masła utartego z cukrem i miksujemy.
Na koniec dodajemy suszoną żurawinę i mieszamy wszystko łyżką. Ciasto gotowe.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Z ciasta formujemy kulki większości orzecha włoskiego. Spłaszczamy dłonią i kładziemy na blasze w większych odstępach, gdyż ciastka rosną.
Pieczemy w nagrzanym do 180st piekarniku ok 15-17 minut, do zezłocenia. Ja piekłam swoje ciastka na termoobiegu.
Studzimy na kratce.
Smacznego !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo ciekawie się prezentują - uwielbiam chrupiące ciasteczka!
OdpowiedzUsuńDziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji kulinarnej!
OdpowiedzUsuńJedzenie, nie tylko się, również obłędnie smakują :-)
OdpowiedzUsuńDolino smaków, to nie ostatni mój przepis w akcji żurawinowej, pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńwyglądają doskonale!
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
OdpowiedzUsuńpieke wlasnie sa w piekarniku
OdpowiedzUsuńW takim razie czekam na opinię, czy smakowały.
UsuńPozdrawiam serdecznie :-)